17/7/14

Domingo Catalán. De 0 a 100.

VIDA I MIRACLES D'UN PIONER:


Sota el títol Domingo Catalán, de 0 a 100, Ignasi Gaya (Barcelona, 1970) narra la vida de Domingo Catalán, un aragonès establert a Barcelona que va saber estar, sempre, en el moment adequat, des de que va marxar del seu poble -on el seu destí era ser pastor- a ser un atleta campió del món dels 100 km. La biografia està escrita per un periodista de la secció de Cultura de TV3, i no per un dels seus nombrosos amics periodistes, com l'Arcadi Alibès, perquè l'editor volia un llibre més objectiu. Però, tal com diu l'autor, és impossible no fer-se amic del "Mingo".

El volum és de lectura fàcil i amena, i ens permet conèixer, amb proximitat, a una figura mítica i els orígens del 'boom' de les curses populars. És interessant llegir com eren les curses en els seus inicis i veure com han evolucionat tant en aquests anys. També ens apropa a la història de les maratons de Barcelona i de Nova York, i a la de les proves d'ultradistància de 100 km, que l'atleta biografiat se les cruspia en 6 horetes... Amb el llibre, el lector coneix l'evolució de la vida del protagonista tant en la vida personal, de la que ens explica moltes anècdotes, com en la trajectòria l'atlètica. D'aquesta, m'ha sorprès que de ser un corredor més, va evolucionant cap a distàncies cada vegada més llargues. La seva constància, i la lectura dels rivals i les curses, porten a Domingo Catalán al lloc més alt. Sense oblidar les intrigants històries que hi ha darrera de tot aquest món amb interessos enfrontats entre la Federació i el món popular.

És un llibre 100% recomanable, tant si t'agrada córrer com si desitges saber més sobre l'atletisme popular, un món apassionant.

Puntuació: 4/5

Títol: DOMINGO CATALÁN, DE 0 A 100.
Autor: Ignasi Gaya.
Editorial: Cossetània Edicions.
Edició: primera, març de 2014.
Lloc d'edició: Valls
Pàgines: 230.
ISBN: 978-84-9034-226-8

No hay comentarios:

Publicar un comentario